Hvad er kultur?
Kultur er for mig først engang det store hele af menneskellige samfund, ligesom man siger ”den sumeriske kultur” eller ”den grønlandske kultur”. Dvs. de sammenlagte spor, mennesker har skabt i verden, der jo som udgangspunkt består af natur, ikke kultur. Derfor ville jeg definere kultur som alle menneskelige udtryk i verden.
Når det er sagt, er jeg helt med på, at kultur kan betyde noget bestemt i forskellige sammenhænge.
Men hvad er kultur for os hver især?
I mine øjne er det fristende at afgrænse ”den gode” fra ”den dårlige” - og tit mere populære - kultur. Alligevel er jeg ikke helt med på det. Det ville jo betyde, at mennesker, der er mere intelligente, per se havde en ”bedre” kulturopfattelse end deres mindre intelligente medmennsker (eller dem, der er mindre dannede i klassisk forstand – og her ville vi jo så ende med et æstetisk kulturbegreb).
Når jeg derimod tænker på ordet kultur, sådan som jeg og min omgangskreds ville bruge det i det daglige, dukker der ord som: litteratur, bøger, museer, kunst, udstillinger, ferniseringer, teater, klassisk og nyskabende musik op i mit hovede. Jeg tænker også på en bestemt måde at udtrykke sig på, både verbalt og kropsligt, hvilket også inkluderer påklædning. Jeg ser også en måde at indrette sit hjem på for mit indre øje. Det ville nok snarere være bogreolerne end tv´et, der er i centrum i et ”kulturelt” hjem. Det strider mig lidt imod at bruge ordet kultur på den måde. Jeg tror, at det i den æstetiske sammenhæng snarere kan ligesættes med ordet ”intellektuelt”.
Hvad er ikke kultur for mig?
Da jeg nok mere er tilhænger af den antropologiske kulturopfattelse, er der ikke meget, vi kommer i kontakt med i hverdagen, der ikke er kultur på en eller anden måde.
Som sagt er verden grundlæggende natur, og kultur er det, mennesket har påført verden derudover, på godt og ondt.
I vores opgave ”LandArt” til faget Værksted, Kultur og Teknik brugte vi meget fint begge dele: opgaven lød på at finde en naturlig ting og gøre noget kulturligt ved den. Jeg valgte f.eks. at ramme et blad, jeg fandt i naturen, da det i mine øjne er et udtryk for menneskets trang til at forandre alt, det kommer i nærheden af, og der ikke er ”gjort noget ved” endnu. Vi ser verden gennem vores kulturlige øjne, vi ser mere end det, der er praktisk og grundlag for at overleve.
Kulturlig værdi har for mig, at mennesket bruger verden og naturen med omtanke og med mere og mere ansvarsbevidsthed. Vi er tænkende væsner, men vi er ikke mere værd end andet liv på jorden. Derfor bør vi værne om det og netop p.g.a. vores intelligens være i stand til at se verden og dens ressourcer på længere sigt.
Mennesket burde integrere sin kultur i naturen i verden i stedet for at ændre alt grundlæggende og med uoverskuelige følger.
Når vi taler menneskelig kultur, så lyder min motto ”live and let live”. Lev på din måde, men uden at skade andre. Vores vestlige kultur kræver at være åben og demokratisk, f.eks. har vi ingen censur i medierne, men er det nu også realiteten?
Den danske kultur er for mig en typisk vestlig kultur, men med det særpræg, at landet er meget småt. Tit sker der det i et mindre samfund, at folk der lever i det, er bange for at blive overhældt med kultur udefra, og derfor fastholder mere end måske nødvendigt i egne traditioner og verdensanskuelser.
Det mest positive ved dansk kultur er i mine øjne den udprægede lighedstanke der tilstræbes, på trods af at den ikke altid leves. Derudover er mange mennesker i Danmark afslappede og frie i deres måde at være på, der er plads til at være sig selv i vid udstrækning.
Typisk dansk er at man er stolt af sit land, det ligger måske også i det at det er et småt land. ”Familien Danmark” siger man, eller hr. og fru Danmark. Man føler, at man kender hinanden, at de fleste er med i et stort fællesskab. Jyder kender de fleste steder i København, mens københavnerne også ved, hvor de finder hvad i Aarhus eller de forskellige sommerhusområder.
Den mest danske sang jeg kan komme i tanke om – hmm... Da jeg først boede i Danmark, var jeg på højskole, hvor det gjorde indtryk på mig, at alle sang med til dansk populær musik (f.eks. Danser med Drenge og Lex og Klatten) til fester, det kendte jeg ikke i forvejen på den måde. I Tyskland er det mere typisk at tage ironisk afstand. Så det er noget jeg altid vil huske fra dansk musik, og noget af det jeg godt kunne lide ved dansk kultur.
Et typisk dansk måltid: hotdog! Hehe, men der er også flæskesteg, kartofler og brun sovs.
Det mest danske sted er for mig Kongens Have og Frederiksberg Allé. Mens jeg læste i København gik jeg tur der nogle gange, og det var virkeligt... dansk at være der.
Den første danske fortælling jeg kommer til at tænke på, er H.C. Andersens eventyr. Meget stereotypt!
En meget dansk begivenhed er St. Bededag, når alle, virkelig alle, spiser hveder (sådan var det i hvert fald i København). Til den tid følte jeg mig altid udelukket at fællesskabet, for godt nok vokser vi op med meget dansk kultur i mindretallet i Sydslesvig, men det var noget dansk, jeg ikke kendte noget til.
Dansk maleri får mig til at tænke på Skagensmalerne, først og fremmest Anna og Michael Ancher. Men jeg tænker også på de store, tunge guldaldermalerier.
torsdag den 29. oktober 2009
Kulturbegreber - hvad er kultur?
Abonner på:
Opslag (Atom)